Sunki мандарин

Модераторы: ivan3103, Таня

Аватара пользователя
VitaliyT
Супермодератор
Сообщения: 944
Зарегистрирован: 05 фев 2015, 22:33
Откуда: Тернопіль
Зовут: Віталій
Благодарил (а): 4006 раз
Поблагодарили: 1507 раз

Sunki мандарин

Сообщение VitaliyT » 31 июл 2022, 17:16

Sunki, suenkat або sunkat - цей вид вважається рідним з Південного Китаю, широко використовується як підщепа в Китаї та на Тайвані, але не було широко оцінено в інших регіонах. Він толерантний до тристези та ксилопорозу, але чутливий до екзокортизу. Повідомляється, що Sunki чутливі до фітофтори але він добре витримав деякі випробування. Також кажуть, що він толерантний до захворювань, схожих на фітофтороз у Бразилії. Повідомляється, що дерева, вирощені на Sunki, дуже стійкі до солей, помірно морозостійкі та лише незначно сприйнятливі до хлорозу на вапняних ґрунтах. Також дерева на Sunki менші за стандартні в Китаї та Техасі, але великі у Флориді та Каліфорнії. Урожай і якість плодів принаймні еквівалентні деревам кислого апельсина або мандарина Клеопатри. Sunki є поліембріональним, але має більшу частку зиготних сіянців, ніж багато інших підщеп.

За класифікацією Свінґла... це середньо-мале вертикальне дерево з характерним блідо-зеленим листям. Плід середньо-дрібний, сплюснутий і помітно вдавлений на обох кінцях. Шкірка дуже тонка, пухка, світло-жовтувато-оранжева, з гладкою, блискучою поверхнею та помітними сальними залозами. Шкірка міцна і пряна з характерний аромат. Смак кислий, плоди ніколи не стають їстівними. Насіння середньовелике, пухке, багатозародкове, з блідо-зеленими сім'ядолями.

«Відрізняється від солодкого мандарина меншими плодами з інтенсивно кислою м’якоттю. Типом цього сорту є кислий мандарин, який називається sün kat кантонською мовою, вирощений із насіння в регіоні Сватов у Квантуні, де він зазвичай використовується як підщепа для GW Groff у 1918 році в рукописному звіті, що описує його роботу з цитрусовими, виконану в Китаї під керівництвом Свінґла для колишнього Бюро рослинницької промисловості Міністерства сільського господарства США, описав sün kat наступним чином:
Плоди злегка вдавлено-кулясті, 2,9-3,3 см завдовжки, 3,3-3,6 см в діаметрі, з гладкою пухкою шкіркою, товщиною близько 4 мм, капуциново-жовті, у дозрілому стані; сальні залози маленькі, округлі, віддалені розділені, ароматні; сегментів 9, які легко відокремлюються; стінки сегментів тонкі, ніжні, білі; серцевина діаметром 6-8 мм, м’яка; м’якоть темно-хромово-жовта складається з дрібних коротких пухирців м’якоті, злипаються, але розташовані нерівномірно і легко ламаються; сік червонувато-жовтий, дуже кислий; насіння близько 9, заокруглені на одному кінці, загострені на іншому, показують білі паралельні лінії від основи до кінчика; листя ланцетно-еліптичні, лопаті 6,8 X 2,5 см, досить гостро клиноподібний біля основи і звужений до тупої вершини, з приблизно 10 парами бічних жилок, черешки майже безкрилі».

«Цей сорт широко вирощують у Сватоу, Китай, де його використовують як підщепу, на яку прищеплюють Ponkan або mi-tong-kan («медовий апельсин») та інші відомі сорти, широко експортовані зі Сватоу (Swatow).
«Ймовірно, деякі з інших кислих мандаринів, які кантонці називають kat, є формами цього сорту. Деякі з так званих сортів kat із великими плодами, які, коли вони дозрівають, можуть стати досить солодкими, щоб їх їсти, ймовірно, є гібридами між сортом austera та солодкий мандарин, C. reticulata , або солодкий апельсин, C. sinensis ». (Swingle, 1943, стор. 415; Swingle and Reece, 1967, стор. 381-382)

Синоніми: Sankitsu, Shantou, Suangju, Suanju, Sunekat, Suenkat, Sunkat, Sour mandarin.
CitrussunkimandarinCRC3143004.jpg
Sunki_IMG_8949.jpg
C_sunki_IMG_7529.jpg
SunkiIMG_2062.jpg
CitrussunkimandarinCRC3143002.jpg
Sunki_IMG_5502.jpg
C_sunki_IMG_7505.jpg
Sunki_IMG_2185.jpg
C_sunki_IMG_7522.jpg
Sunki_IMG_2190.jpg
Sunki_IMG_2193.jpg


Вернуться в «Подвои»

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и 5 гостей