Queen mandarin

Модераторы: ivan3103, Таня

Аватара пользователя
VitaliyT
Супермодератор
Сообщения: 943
Зарегистрирован: 05 фев 2015, 22:33
Откуда: Тернопіль
Зовут: Віталій
Благодарил (а): 4006 раз
Поблагодарили: 1507 раз

Queen mandarin

Сообщение VitaliyT » 05 мар 2023, 15:04

Дерево сильноросле з темно-зеленим листям, без шипів, рослинність нагадує Cатсуми. Типове п’ятирічне дерево мандарина ''Queen'' має середню висоту 2,60 м і середню ширину 2,20 м. Цвітіння відбувається з кінця березня до квітня в Аліканте, Іспанія. Квітки не мають пилку і гермафродити. Сорт партенокарпічний і самонесумісний. Самонесумісність - це нездатність гермафродитної рослини виробляти насіння шляхом самозапилення, навіть якщо вона має життєздатні гамети .

"Mandarin Queen" (Королева) з'явився в Пілар-де-ла-Орадада, Аліканте, Іспанія, в 1987 році як природний гібрид батьківського насіння мандарина "Satsuma" і невідомого батьківського пилку. Спочатку було висаджено насіння плоду «Сатсума», і одне з посаджених насіння дало дерево з іншими плодами. Дерево з цього посадженого насіння було потім щеплено на підщепи «Macrophylla», «Volkameriana», «Carrizo» і «Cleopatra». Виробництво та оцінка фруктів розпочато в 1995 році. Були проведені випробування перехресного запилення з «Orogrande», «Oronules», «Ortanique», «Clemenpons», «Fortune» і «Valencia-Late». Лише випробування з «Fortune» іноді дають трохи насіння в плодах мандарина «Queen».

У 2006 році живці було відправлено в центр у Валенсії, Іспанія, для очищення різноманітності вірусу трістези. Живці було щеплено на підщепу в Аліканте, Іспанія, таким чином безстатево відтворивши новий сорт. У 2007 році чотири дерева, сертифіковані як вільні від трістези, зберігалися в селекційному блоку центру для подальшого розмноження, а чотири дерева були відправлені до селекційного блоку в Пілар-де-ла-Орадада, Аліканте, Іспанія. У 2009 році почали вирощувати плоди цих дерев.

Збирають плоди з початку січня до кінця квітня в Пілар-де-ла-Орадада, Аліканте, Іспанія.
Плід дуже легко очищається, має плоску форму і діаметр 58-68 мм. Пупок плоду дуже помітний. Плід містить близько 49-55% соку, дуже однорідний і має насичений оранжево-червоний колір шкірки. Сальні залози мають приємний аромат. У зрілому віці плоди мандарина «Queen» мають приблизно 1,05% концентрації кислоти та 12° Brix. На початку січня мандарин «Queen» має близько 1,25% концентрації кислоти та 11,5° Brix порівняно з підщепою Macrophylla. На кінець лютого мандарин «Queen» має близько 1,15% концентрації кислоти і 13,5° Brix порівняно з підщепою Cleopatra. До середини квітня мандарин «Queen» має близько 1,00% концентрації кислоти та 15° Brix порівняно з підщепою Cleopatra. Не проявляє чергування плодоношення.

Смак фруктів насичений солодкий і злегка кислуватий, приємний аромат. М'якоть плоду має оранжевий колір, з м’якою структурою та щільнішою текстурою сегментів, ніж у «Клементину». Фрукти також відрізняються високою соковитістю (48 - 55%). Великий діаметр серцевини і в середньому 16 добре розвинених сегментів. Зазвичай у плоді міститься від 14 до 16 сегментів. Стінки сегментів мають високу міцність і всередині є проміжна наявність пупка (як типовий пупок апельсина) діаметром від 1 до 5 мм. Рудиментарних сегментів немає. Незважаючи на те, що плід практично без кісточок, іноді буває насіння, сорт не потребує запилення. Зокрема, кількість насіння відсутня або дуже мала, структура поверхні насіння гладка, а середній розмір насіння становить 7 мм на 3 мм. Умовами вирощування легко керувати, оскільки вони не потребують обрізки та обробки для отримання хорошого врожаю.

Плодоношення, плоди та характеристики виробництва
Урожай зазвичай збирають із середини січня до кінця квітня в Пілар-де-ла-Орадада, Аліканте, Іспанія. Виробництво фруктів подібне до його батьківського сорту «Сатсума». Урожайність п’ятирічного дерева мандарина «Queen», щепленого на плантації на підщепі «Клеопатра», становить в середньому 75 кг з дерева.

Результати випробувань при зберіганні показали, що перші значні ознаки псування плодів були виявлені на 37 день, без обробки після збору врожаю (як імазаліл) при +5 Цельсія. Плід випробування мав Brix 13° і кислоту 1,05%.
Сприйнятливості до захворювань рослин чи плодів чи шкідників, окрім тих, які зазвичай пов’язані з видами цитрусових , не спостерігалося. Зокрема, мандарин «Queen» стійкий до Citrus Tristeza Virus (CTV) і видів Alternaria. Крім того, попелиця, кліщі та щитівки вражають цей сорт, подібно до «Клементину». Як і всі сорти, потрібні тільки літні обробки від шкідників.

Порівняння з існуючими мандаринами
Сорт мандарина «Queen» відрізняється від батьків терміном збору врожаю. «Satsuma» збирають у жовтні-грудні, а «Mandarin Queen» — у січні-квітні в Пілар-де-ла-Орадада, Аліканте, Іспанія. «Satsuma» має пухку шкірку, тоді як «Mandarin Queen» має шкірку, яку легко очистити, але вона не пухка. 'Satsuma' має помаранчевий колір, тоді як 'Mandarin Queen' має яскравий червонувато-оранжевий колір. 'Satsuma' має низький рівень кислотності під час збору врожаю, між 0,90 і 0,60, тоді як 'Mandarin Queen' має рівень кислотності 1,25 і 1,00 під час збору.
Мандарин «Queen» відрізняється від основних сортів середнього та пізнього сезону, оскільки дерева «Mandarin Queen» не плодоносять почергово і не потребують обрізки, як, наприклад, «Orri» або «Nadorcott». «Mandarin Queen» практично без кісточок, більшого розміру та насиченого оранжево-червоного кольору, ніж «Orri» та «Nadorcott». Стійкість мандарина «Mandarin Queen» до жари і холоду подібна до «Клементина».
Queen mand.jpg
IMG_9626-scaled.jpg
IMG_9543-scaled.jpg
Queen mandarina.jpg
mandarina.jpg
Queen m.jpg
Screenshot_20230628-215050~2.png
qu.jpg


Вернуться в «Гибриды мандаринов: тангоры, танжело и др.»

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и 5 гостей