Kinnow із Пакистану. За виглядом та структурою м'якоті подібний на Orri, але за смаком відрізняється. Насіння 10-23шт на плід. Смак чудовий, з мінімальною кислинкою. Аромат легкий і приємний (квітковий). М'якоть м'ягка, ніжна, перегородки середньої міцності. Цукру 13.1 -до 14.9%
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Вплив різних підщеп на фізико-хімічні показники якості мандарину Kinnow.Цитрусові займають перше місце серед фруктових культур Пакистану за площею та виробництвом. «Kinnow» (Citrus reticulata Blanco) вважається торговою маркою цитрусової промисловості Пакистану і займає 95% від загального виробництва цитрусових у Пакистані. Але насторожує проблема одно-підщепної культури. Грубий лимон (Citrus jambhiri Lush.) монополізував цитрусову промисловість у провінції Пенджаб. Roung лимон сприйнятливий до фітофтори і перезволоження. Існує абсолютна потреба в підщепі-заміннику для підвищення врожайності та покращення якості плодів Kinnow. Протягом 2017-2019 рр. було проведено дослідження взаємодії підщеп. Kinnow було щеплено на восьми підщепах, а саме: Cox mandarin, Fraser hybrid, Troyer citrange, Cleopatra mandarin, Poncirus trifoliata, Benton, C-35 і Carrizo citrange.
Експеримент був побудований відповідно до рандомізованого повного блокового плану (RCBD). Кожну підщепу вважали одноразовою обробкою та повторювали тричі. Продуктивність шестирічних дерев Kinnow, щеплених на різних підщепах, оцінювали на основі фізико-хімічних показників якості плодів. Дані були взяті за два роки поспіль і розраховано середнє значення.
Результати показали, що підщепи відіграють значну роль у маніпулюванні морфологічними та біохімічними ознаками якості плодів Kinnow. Плоди Kinnow з дерев, щеплених на підщепі Poncirus trifoliata, показали максимальний діаметр плоду (84,03 мм), масу шкірки (28,99 г), масу окремого плоду (221,85 г). Спостерігається низька продуктивність цитранжу Тройєра щодо морфологічних параметрів якості.
Загальна розчинна тверда речовина (TSS) (13,76 °Brix), Вітамін С (69,38 мг/100 мл) і загальні антиоксиданти (72,32 % гальмування) у соку Kinnow були максимальними на гібриді Fraser. Аналіз вуглеводів соку Kinnow методом ВЕРХ виявив, що концентрація сахарози, фруктози та глюкози була найвищою в підщепі гібрида Fraser. Була зафіксована низька продуктивність цитранжу Троєра та підщеп С-35 за всіма біохімічними показниками Kinnow. Зроблено висновок, що фізико-хімічні якості Kinnow змінюються різними підщепами. Гібридні підщепи Poncirus trifoliata та Fraser можна використовувати як альтернативні підщепи для цитрусової промисловості Пакистану для заміни традиційних підщеп, таких як грубий (Roung) лимон і (Sour) кислий апельсин.
Джерело: Пакистанський журнал сільськогосподарських наук. Червень 2021, том. 58 Випуск 3, стор.929-935. 7p