Setoka mandarin (tangor)

Модераторы: ivan3103, Таня

Аватара пользователя
VitaliyT
Супермодератор
Сообщения: 898
Зарегистрирован: 05 фев 2015, 22:33
Откуда: Тернопіль
Зовут: Віталій
Благодарил (а): 3948 раз
Поблагодарили: 1447 раз

Setoka mandarin (tangor)

Сообщение VitaliyT » 11 мар 2023, 15:04

Setoka (せとか, Сетока) - назва сорту "Setoka" була названа на честь міста Seto, в Японії (префектурі Айчі), яке можна побачити з району вирощування (місто Kuchinotsu, префектура Nagasaki), очікуваного вирощування в регіоні Setouchi та хорошого аромату цього сорту. Він символізує процвітання, здоров'я та довголіття. Отже, часто його видають в якості подарунків.

Це середньостиглий цитрус, який дозріває початок лютого - кінець березня. Цей тангор був виведений у 1984 р. в Організації сільськогосподарських досліджень (раніше Експериментальна станція фруктових дерев Міністерства сільського, лісового господарства та рибальства) у Kuchinotsu, містечку в місті Minamishimabara в префектурі Nagasaki. Сорт був створений шляхом багаторазового схрещування в 1984 році і був виведений шляхом схрещування Kiyomi х Encore №2. Потім продукт цього схрещування був змішаний з гібридом мандарина «Murcott» («Kiyomi х Encore №2» X «Murcott»), родом зі Сполучених Штатів.

Цей новий сорт спочатку був позначений як Tangor Norin № 8 восени 1998 року, а в 2001 році він був офіційно зареєстрований як сорт під реєстраційним номером 9398. Сьогодні ''Setoka'' в основному вирощують у префектурі Ehime в Японії, з теплою денною температурою, прохолодними вечорами та тривалими періодами сонячного світла. Сорт також виробляється в Сазі, Хіросімі, Нагасакі, і префектури Вакаяма. У сезон ''Setoka'' продаються через вибрані бакалійні магазини, ринки та дистриб’ютори в Японії. Сорт також експортується в інші країни Азії як фрукт преміум-класу.

Розмір плоду становить від 200 до 300 грамів, що є відносно великим для типу 'Тангор'. Шкірка тонка, її легко очищати. Поверхня плоду глянцева (шерховатість спостерігається рідко), гладка і красива, від яскраво-оранжевого до темно-оранжевого-червоного кольору, прилипає до м’якоті, а під шкіркою є дуже тонкий або майже відсутній шар білої губчастої серцевини, непомітний під час їжі.

Наявність помітних сальних залоз. Ці сальні залози виділяють ароматичні ефірні олії в повітря, коли шкірку очищають, додаючи відчуття. Має середній аромат, схожий на King Mandarin, Encore або Murcott. Сік має цукристість 13-14 градусів, і цей вміст цукру змішується з низькою кислотністю, менше одного відсотка, створюючи солодкий, солодкуватий і пікантний смак з тонкими гострими відтінками. Тому це сорт із хорошим балансом солодкості та кислинки. Желеподібна текстура. М'якоть оранжева і соковита, розділена на 11-12 сегментів тонкими мембранами, непомітний під час їжі, а центр плоду часто порожнистий. Кількість насіння приблизно від 0 до 5. Для нього також характерна сильна партенокарпія. Сезон збору врожаю триває з початку лютого до кінця лютого в Нагасакі, (в інших регіонах до березня).

Разом із «Harumi» та «Shiranui» (Dekopon), він має високий рейтинг на ринку та привертає увагу з-за кордону, і є сортом преміум-класу. Кажуть, що його можна збирати пізніше, ніж близький вид «Reiko» (все ще росте на дереві), і він добре зберігається після збору.

Оскільки він має багато колючок, поверхню плоду легко пошкодити. Для отримання якісних плодів при вирощуванні іноді зрізають шипи на гілках або плоди упаковують в мішки. Оскільки навколопліддя і воронка тонкі і їх легко їсти, великі бездоганні плоди продаються за високими цінами як подарунки. Оскільки довгі шипи спричиняють поширення раку цитрусових на плодах і стають перешкодою під час роботи, селекція сортів без шипів ведеться з 2001 року, а саджанці «Шип без шипів» є на ринку приблизно з 2010 року. (Але між молодими деревами з'являються колючки.)
Стійкість дерева від середньої до слабкої, а форма дерева від середньої до відкритої. Гарне зав'язування плодів і результати з року в рік. Він стійкий до парші та раку, сприйнятливий до вірусу трістези цитрусових (CTV) і має високу захворюваність.

Існує «Reiko» як цитрус, який був зареєстрований як інший сорт із однаковою схемою схрещування, але з різними сортами. У міру зростання популярності ''Setoka'' трапляються випадки, коли торгову марку Reiko порівнюють із Masaki, оскільки вони мають ту саму материнську марку, але номер системи «Kiyomi x Encore» є № 2 для Setoka, Reiko. Червоний (Reiko) трохи відрізняється від No.5. Ви можете насолоджуватися різними смаками в одному схрещуванні.
setoka01-thum.jpg
32502.1.jpg
photo_2022-12-19_14-45-54.jpg
150919932_264689581891795_7191016295017003915_n.jpg
1000_F_480948261_coO74wjfXscnxO02iWtLqG5caC1i4G1F.jpg
1000_F_480948027_dEqORBAXVubxjz0JdIrX6di3lRM7aoU6.jpg
1000_F_477637738_yjdFIiMv5lj13rbXe7uzIn9AsEl52dSf.jpg
Setoka.jpg
Без імені.jpg
табл.jpg
https://www.youtube.com/shorts/uooJXBvmozw https://www.youtube.com/shorts/axQwLUBBi4I


Вернуться в «Гибриды мандаринов: тангоры, танжело и др.»

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и 1 гость