Setoka mandarin (tangor)

Модераторы: ivan3103, Таня

Аватара пользователя
VitaliyT
Супермодератор
Сообщения: 941
Зарегистрирован: 05 фев 2015, 22:33
Откуда: Тернопіль
Зовут: Віталій
Благодарил (а): 4004 раза
Поблагодарили: 1501 раз

Setoka mandarin (tangor)

Сообщение VitaliyT » 11 мар 2023, 15:04

Setoka (せとか, Сетока) - це японський тангор із покоління високоякісних нових сортів цитрусових (柑橘の大トロ (Kankitsu no dai toro)) Він символізує процвітання, здоров'я та довголіття. Отже, часто його видають в якості подарунків.

Назва сорту せとか або 瀬戸香( Setoka або Seto kaori ) Сетока походить від регіону Seto (瀬戸内地方 або せとうちちほう( Setouchi chihō ) прибережної зони Внутрішнього моря Seto , де він спочатку культивувався. Назва Setoka була зареєстрована в Японії в серпні 1998 року, спочатку був позначений як Tangor Norin № 8 (ゴール農林 ), сорт було офіційно зареєстровано під реєстраційним номером 9398. В жовтні 2001 року, тому він охороняється в Японії до 2026 року.

У Кореї він культивується з 2000-х років як 천혜향 ( Чонхехян ), китайський天惠香( Тіан хуі сян ). Скрізь його називають Сетока.

Згідно з документом NARO, Setoka є результатом багаторазового схрещування тангору Murcott з Kuchinotsu n°.37 . Цей Kuchinotsu сам по собі є гібридом Kiyomi x Encore №2. Kiyomi – це тангор , створений у 1949 році, а Encore – це американський мандарин, отриманий у 1965 році. Цей шаблон гібридизації такий самий, як Reikou 麗紅( reikō ) (1984, назва зареєстрована у 2004 році, а сорт зареєстрований у 2005). Порівняльний генетичний аналіз показав, що Setoka є гібридизацією не Tsunonozomi, а KyEn #4

Це середньостиглий цитрус, який дозріває початок лютого - кінець березня. Цей тангор був виведений у 1984 р. в Національній організації сільськогосподарських досліджень (раніше Експериментальна станція фруктових дерев Міністерства сільського, лісового господарства та рибальства) у Kuchinotsu, містечку в місті Minamishimabara в префектурі Nagasaki.

Випробування на підщепі (2017), порівняння Poncirus trifoliata та Poncirus Flying Dragon дали хороший результат з першими. В Азії він особливо чутливий до карликового вірусу Сацума (SDV).

Сьогодні ''Setoka'' в основному вирощують у префектурі Ehime в Японії, з теплою денною температурою, прохолодними вечорами та тривалими періодами сонячного світла. Сорт також виробляється в Сазі, Хіросімі, Нагасакі, і префектури Вакаяма. У сезон ''Setoka'' продаються через вибрані бакалійні магазини, ринки та дистриб’ютори в Японії. Сорт також експортується в інші країни Азії як фрукт преміум-класу.

Розмір плоду становить від 200 до 300 грамів, що є відносно великим для типу 'Тангор'. Шкірка тонка, її легко очищати. Поверхня плоду глянцева (шерховатість спостерігається рідко), гладка і красива, від яскраво-оранжевого до темно-оранжевого-червоного кольору, прилипає до м’якоті, а під шкіркою є дуже тонкий або майже відсутній шар білої губчастої серцевини, непомітний під час їжі.

Наявність помітних сальних залоз. Ці сальні залози виділяють ароматичні ефірні олії в повітря, коли шкірку очищають, додаючи відчуття. Має середній аромат, схожий на King Mandarin, Encore або Murcott. Сік має цукристість 13-14 градусів, і цей вміст цукру змішується з низькою кислотністю, менше одного відсотка, створюючи солодкий, солодкуватий і пікантний смак з тонкими гострими відтінками. Тому це сорт із хорошим балансом солодкості та кислинки. Желеподібна текстура. М'якоть оранжева і соковита, розділена на 11-12 сегментів тонкими мембранами, непомітний під час їжі, а центр плоду часто порожнистий. Майже без насіння (до 5) з повною чоловічою стерильністю. Для нього також характерна сильна партенокарпія. Сезон збору врожаю триває з початку лютого до кінця лютого в Нагасакі, (в інших регіонах до березня).

Разом із «Harumi» та «Shiranui» (Dekopon), він має високий рейтинг на ринку та привертає увагу з-за кордону, і є сортом преміум-класу. Кажуть, що його можна збирати пізніше, ніж близький вид «Reiko» (все ще росте на дереві), і він добре зберігається після збору.

Оскільки він має багато колючок, поверхню плоду легко пошкодити. Для отримання якісних плодів при вирощуванні іноді зрізають шипи на гілках або плоди упаковують в мішки. Оскільки навколопліддя і воронка тонкі і їх легко їсти, великі бездоганні плоди продаються за високими цінами як подарунки. Оскільки довгі шипи спричиняють поширення раку цитрусових на плодах і стають перешкодою під час роботи, селекція сортів без шипів ведеться з 2001 року, а саджанці «Шип без шипів» є на ринку приблизно з 2010 року. (Але між молодими деревами з'являються колючки.)
Стійкість дерева від середньої до слабкої, а форма дерева від середньої до відкритої. Гарне зав'язування плодів і результати з року в рік. Він стійкий до парші та раку, сприйнятливий до вірусу трістези цитрусових (CTV) і має високу захворюваність.

Існує «Reiko» (Reikou) як цитрус, який був зареєстрований як інший сорт із однаковою схемою схрещування, але з різними сортами. У міру зростання популярності ''Setoka'' трапляються випадки, коли торгову марку Reiko порівнюють із Masaki, оскільки вони мають ту саму материнську марку, але номер системи «Kiyomi x Encore» є № 2 для Setoka, Reiko. Червоний (Reiko) трохи відрізняється від No.5. Ви можете насолоджуватися різними смаками в одному схрещуванні.
setoka01-thum.jpg
32502.1.jpg
photo_2022-12-19_14-45-54.jpg
150919932_264689581891795_7191016295017003915_n.jpg
1000_F_480948261_coO74wjfXscnxO02iWtLqG5caC1i4G1F.jpg
1000_F_480948027_dEqORBAXVubxjz0JdIrX6di3lRM7aoU6.jpg
1000_F_477637738_yjdFIiMv5lj13rbXe7uzIn9AsEl52dSf.jpg
Setoka.jpg
Без імені.jpg
табл.jpg
https://www.youtube.com/shorts/uooJXBvmozw https://www.youtube.com/shorts/axQwLUBBi4I


Вернуться в «Гибриды мандаринов: тангоры, танжело и др.»

Кто сейчас на конференции

Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и 2 гостя