Влияние подвоя на привой
Добавлено: 05 июн 2017, 20:39
Доброго всім дня. Почитавши даний форум і не тільки, поспілкувавшись з різними цитрусоводами, зацікавило питання впливу підвою на привій. Наприклад, тут viewtopic.php?f=21&t=236 Олександр з Сімферополя неодноразово описує свої експерименти в даному питанні і підтвержує емпірично наявність впливу. Отже такі питання:
1) на скільки сильно передає підвій на привій свої властивості, на кінцевий плід (хоча б у орієнтовних відсотках)?
2) передає свої властивості корінь привою чи сам стовбур?
3) чи можна якимось чином регулювати отримання потрібних властивостей?
А тепер технічно-емпіричні питання. Якщо провести такий дослід:
Номер 1
На сіянець помело, привити культурний привій якогось мандарину/апельсину з максимально солодкими властивостями. Після приживання і посилення даного привою, вже на нього через 10-20 см привити скажімо кумкват Нагамі. Від помело ми теоритично отримуємо збільшення розміру плодів (+ще якісь властивості), а від мандарину/апельсину - смакові якості.
Якщо така схема працєю, то можна збільшувати даний ланцюжок додаючи туди потрібних властивостей?
Номер 2
На сіянець чи вкорінений культурний червоний апельсин (один з багатьох), прививаємо, наприклад лимон Пандероза.
Ціль - покращення смакових якостей лимону.
Отже після зростання, ми можемо ще посилити вплив підвою. Беремо ще один культурний апельсин(чи щось подібне) з потрібними нам властивості і повністю зрізавши його нахилом прививаємо до нашої Пандерози вище точки першої прививки (тобто безпосередньо в Пандерозу). І так повторуємо до фізичного ліміту з іншими культурними підвоями з потрібними властивостями. На який ефект можна очікувати?
Поділіться своїми думками? Може хтось вже подібне робив?
1) на скільки сильно передає підвій на привій свої властивості, на кінцевий плід (хоча б у орієнтовних відсотках)?
2) передає свої властивості корінь привою чи сам стовбур?
3) чи можна якимось чином регулювати отримання потрібних властивостей?
А тепер технічно-емпіричні питання. Якщо провести такий дослід:
Номер 1
На сіянець помело, привити культурний привій якогось мандарину/апельсину з максимально солодкими властивостями. Після приживання і посилення даного привою, вже на нього через 10-20 см привити скажімо кумкват Нагамі. Від помело ми теоритично отримуємо збільшення розміру плодів (+ще якісь властивості), а від мандарину/апельсину - смакові якості.
Якщо така схема працєю, то можна збільшувати даний ланцюжок додаючи туди потрібних властивостей?
Номер 2
На сіянець чи вкорінений культурний червоний апельсин (один з багатьох), прививаємо, наприклад лимон Пандероза.
Ціль - покращення смакових якостей лимону.
Отже після зростання, ми можемо ще посилити вплив підвою. Беремо ще один культурний апельсин(чи щось подібне) з потрібними нам властивості і повністю зрізавши його нахилом прививаємо до нашої Пандерози вище точки першої прививки (тобто безпосередньо в Пандерозу). І так повторуємо до фізичного ліміту з іншими культурними підвоями з потрібними властивостями. На який ефект можна очікувати?
Поділіться своїми думками? Може хтось вже подібне робив?