Давно думав, щоб створити цю тему. Знання були, а досвіду малувато, а копіювати текст і рекомендації з інтернету всі вміють. Отже зробити міцелій грибів в домашніх умовах і невеликих об'ємах можна. Цілі бувають різні, наприклад хтось хоче зробити міцелій для себе, хтось розмножити куплений міцелій і т.д… Зараз багато хороших відео на youtube, статей в інтернеті, технологія у всіх різна, а загальні принципи залишаються однакові. Я буду описувати технологію, яку я перевірив практикою із моїм мінімальним набором інвентарю, я не міколог і не ботанік і лабораторними навивками не володію, всьому вчився сам і пробував це все на практиці. Отже, що нам потрібно:
1. Автоклав або скороварка я користуюсь ось такою, на крайній випадок каструля.
2. Пробірки
3. Ватно-марлеві пробки(Вата + Марля або бинт)
4. Пінцет
5. Спиртовка
6. Спирт
7. Агар
8. Банки Твіст 0,5л. з кришками
9. Пакети zip lock
10. Фольга
11. Зерно (Пшениця, Ячмінь, Овес)
12. Гриб, міцелій, культура, спори…
Вирощування міцелію в домашніх умовах
Модератор: Sergiy
-
Igor.ua
- Местный
- Сообщения: 264
- Зарегистрирован: 02 апр 2015, 22:08
- Награды: 1
- Откуда: Івано-Франківськ
- Зовут: Ігор Ігорович
- Благодарил (а): 365 раз
- Поблагодарили: 928 раз
Вирощування міцелію в домашніх умовах
Последний раз редактировалось Igor.ua 27 сен 2016, 00:10, всего редактировалось 2 раза.
Цитрусоводи, як олігархи - всі кутки зеленню забиті, а їм все мало... і мало ..."
-
Igor.ua
- Местный
- Сообщения: 264
- Зарегистрирован: 02 апр 2015, 22:08
- Награды: 1
- Откуда: Івано-Франківськ
- Зовут: Ігор Ігорович
- Благодарил (а): 365 раз
- Поблагодарили: 928 раз
Re: Вирощування міцелію в домашніх умовах
Приготування зерна
I. Етап "Промивка"
1. Беремо зерно, в моєму випадку ячмінь, промиваємо кілька разів звичайною водою, щоб зменшити кількість сміття пилу. Заливаємо водою і залишаємо приблизно на добу.
2. Через певний період часу зливаємо воду, зерно вже набрало достатню кількість води.
3. Перекидаємо його в каструлю, заливаємо кип'ятком і ставимо на плиту доводимо до кипіння.
4. Коли вода закипіла, її потрібно злити, якщо залишити зерно в ній воно розвариться. Далі висипаємо зерно на картон, або рушник. Ці матеріали заберуть надлишок вологи
I. Етап "Промивка"
1. Беремо зерно, в моєму випадку ячмінь, промиваємо кілька разів звичайною водою, щоб зменшити кількість сміття пилу. Заливаємо водою і залишаємо приблизно на добу.
2. Через певний період часу зливаємо воду, зерно вже набрало достатню кількість води.
3. Перекидаємо його в каструлю, заливаємо кип'ятком і ставимо на плиту доводимо до кипіння.
4. Коли вода закипіла, її потрібно злити, якщо залишити зерно в ній воно розвариться. Далі висипаємо зерно на картон, або рушник. Ці матеріали заберуть надлишок вологи
Цитрусоводи, як олігархи - всі кутки зеленню забиті, а їм все мало... і мало ..."
-
Igor.ua
- Местный
- Сообщения: 264
- Зарегистрирован: 02 апр 2015, 22:08
- Награды: 1
- Откуда: Івано-Франківськ
- Зовут: Ігор Ігорович
- Благодарил (а): 365 раз
- Поблагодарили: 928 раз
Re: Вирощування міцелію в домашніх умовах
II. Етап. Стерилізація
Через кілька хвилин, розсипаємо зерно в банки, а зверху накриваємо фольгою складеною у двоє.
На дно скороварки, ставимо тканину, щоб банки не тріснули.
Заливаємо воду і ставимо на плиту
Стерилізація
Тут багато думок і припущень, на які я досі шукаю відповіді, дана скороварка не є автоклавом тому стерилізація, проводиться під меншим тиском, хтось можливо буде використовувати звичайну каструлю. Виникає питання скільки часу стерилізувати? А нам потрібно пам'ятати, що ми вбиваємо не тільки бактерії а й спори, а спори мають захисну оболонку. Практика показує що самий дієвий метод це - Тиндалізація або Дробова стерилізація
Тиндалізація - спосіб стерилізації, запропонований Дж. Тіндалем . Полягає в дробовій обробці рідин і харчових продуктів в текучій парі при 100 °С або при трьох- чотирикратному нагріванні їх до 100—120 °С неповним в 24 ч . За цей час спори бактерій, що вижили при 100 °С, проростають, і що вийшли з них вегетативні клітки бактерій гинуть при подальшому нагріванні. Т. застосовують для стерилізації лікарських препаратів, а також для так званої гарячої консервації харчових продуктів в спеціальних апаратах з терморегуляторами.
Я стерилізую 3 рази по 30 хв. з інтервалом 1 день а інколи 2-3 дня. Після цього банки стояли тиждень, і стороннього росту у них не було.
Через кілька хвилин, розсипаємо зерно в банки, а зверху накриваємо фольгою складеною у двоє.
На дно скороварки, ставимо тканину, щоб банки не тріснули.
Заливаємо воду і ставимо на плиту
Стерилізація
Тут багато думок і припущень, на які я досі шукаю відповіді, дана скороварка не є автоклавом тому стерилізація, проводиться під меншим тиском, хтось можливо буде використовувати звичайну каструлю. Виникає питання скільки часу стерилізувати? А нам потрібно пам'ятати, що ми вбиваємо не тільки бактерії а й спори, а спори мають захисну оболонку. Практика показує що самий дієвий метод це - Тиндалізація або Дробова стерилізація
Тиндалізація - спосіб стерилізації, запропонований Дж. Тіндалем . Полягає в дробовій обробці рідин і харчових продуктів в текучій парі при 100 °С або при трьох- чотирикратному нагріванні їх до 100—120 °С неповним в 24 ч . За цей час спори бактерій, що вижили при 100 °С, проростають, і що вийшли з них вегетативні клітки бактерій гинуть при подальшому нагріванні. Т. застосовують для стерилізації лікарських препаратів, а також для так званої гарячої консервації харчових продуктів в спеціальних апаратах з терморегуляторами.
Я стерилізую 3 рази по 30 хв. з інтервалом 1 день а інколи 2-3 дня. Після цього банки стояли тиждень, і стороннього росту у них не було.
Цитрусоводи, як олігархи - всі кутки зеленню забиті, а їм все мало... і мало ..."
-
Igor.ua
- Местный
- Сообщения: 264
- Зарегистрирован: 02 апр 2015, 22:08
- Награды: 1
- Откуда: Івано-Франківськ
- Зовут: Ігор Ігорович
- Благодарил (а): 365 раз
- Поблагодарили: 928 раз
Re: Вирощування міцелію в домашніх умовах
-
Последний раз редактировалось Igor.ua 25 май 2017, 10:15, всего редактировалось 1 раз.
Цитрусоводи, як олігархи - всі кутки зеленню забиті, а їм все мало... і мало ..."
-
Igor.ua
- Местный
- Сообщения: 264
- Зарегистрирован: 02 апр 2015, 22:08
- Награды: 1
- Откуда: Івано-Франківськ
- Зовут: Ігор Ігорович
- Благодарил (а): 365 раз
- Поблагодарили: 928 раз
Re: Вирощування міцелію в домашніх умовах
Ноу-хау із zip пакетами
Більшість книг і статей пишуть, щоб отримати міцелій із плодового тіла гриба, треба із середини взяти маленький кусочок і помістити на скошений агар. Я вважаю, що краще вже готовий міцелій пересадити на агар, а гриби підсушити і помістити в zip пакет. З часом гриб починає покриватись міцелієм, для експерименту я взяв стерильне зерно і добавив в пакет з гливою ось результати
Більшість книг і статей пишуть, щоб отримати міцелій із плодового тіла гриба, треба із середини взяти маленький кусочок і помістити на скошений агар. Я вважаю, що краще вже готовий міцелій пересадити на агар, а гриби підсушити і помістити в zip пакет. З часом гриб починає покриватись міцелієм, для експерименту я взяв стерильне зерно і добавив в пакет з гливою ось результати
Цитрусоводи, як олігархи - всі кутки зеленню забиті, а їм все мало... і мало ..."
-
Igor.ua
- Местный
- Сообщения: 264
- Зарегистрирован: 02 апр 2015, 22:08
- Награды: 1
- Откуда: Івано-Франківськ
- Зовут: Ігор Ігорович
- Благодарил (а): 365 раз
- Поблагодарили: 928 раз
Re: Вирощування міцелію в домашніх умовах
-
Последний раз редактировалось Igor.ua 25 май 2017, 10:16, всего редактировалось 1 раз.
Цитрусоводи, як олігархи - всі кутки зеленню забиті, а їм все мало... і мало ..."
-
Igor.ua
- Местный
- Сообщения: 264
- Зарегистрирован: 02 апр 2015, 22:08
- Награды: 1
- Откуда: Івано-Франківськ
- Зовут: Ігор Ігорович
- Благодарил (а): 365 раз
- Поблагодарили: 928 раз
Re: Вирощування міцелію в домашніх умовах
Деякі штами дублюються через агар
Пам'ятайте "Все в наших руках"
Пам'ятайте "Все в наших руках"
Последний раз редактировалось Igor.ua 25 май 2017, 10:18, всего редактировалось 1 раз.
Цитрусоводи, як олігархи - всі кутки зеленню забиті, а їм все мало... і мало ..."
- Heet
- Местный
- Сообщения: 622
- Зарегистрирован: 06 май 2016, 10:33
- Откуда: Полтава
- Зовут: Виталий
- Благодарил (а): 1460 раз
- Поблагодарили: 832 раза
Re: Вирощування міцелію в домашніх умовах
Я забытые в гараже бутерброды в мусор выбрасываю - аж он як - разбрасываюсь ценным мицелием!
Игорь, ни в коем случае не хотел Вас обидеть - просто шутка. Тема очень интересна и познавательна, продолжайте пожалуйста!
Игорь, ни в коем случае не хотел Вас обидеть - просто шутка. Тема очень интересна и познавательна, продолжайте пожалуйста!
-
Igor.ua
- Местный
- Сообщения: 264
- Зарегистрирован: 02 апр 2015, 22:08
- Награды: 1
- Откуда: Івано-Франківськ
- Зовут: Ігор Ігорович
- Благодарил (а): 365 раз
- Поблагодарили: 928 раз
Re: Вирощування міцелію в домашніх умовах
Heet писал(а):Я забытые в гараже бутерброды в мусор выбрасываю - аж он як - разбрасываюсь ценным мицелием!
Игорь, ни в коем случае не хотел Вас обидеть - просто шутка. Тема очень интересна и познавательна, продолжайте пожалуйста!
И не стыдно? Надо было взять кусочек твердого сыра, приложить к бутерброду, несколько дней и вуаля дорогущий сыр с плесенью А а вы в мусор?
Последний раз редактировалось Igor.ua 27 сен 2016, 14:47, всего редактировалось 1 раз.
Цитрусоводи, як олігархи - всі кутки зеленню забиті, а їм все мало... і мало ..."
Кто сейчас на конференции
Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и 4 гостя