Дана тема буде присвячена людям, які хочуть спробувати виростити гриби вдома, або дізнатись як саме відбувається цей процес, і чи взагалі варто цим займатися?
Трохи історії
Скажу зразу, я теж новачок у цьому ділі, ще кілька місяців назад, я уявити не міг, що це такий цікавий організм.
Також мене вразив такий випадок, осінню 2015р. сусідка подарувала відро опеньок, які назбирала у своєму дворі. А у лісі цих самих грибів не було, або в дуже малій кількості. З двох пеньків вона зібрала 3 повних 20л. відра, а четверте віддала мені. Ось із цього все почалося, звичайно опеньки - це гриби які ростуть у всіх і всюди, але сам факт вразив мене, я почав цікавитися грибною темою.
Для грибоводів початківців
Модератор: Sergiy
-
Igor.ua
- Местный
- Сообщения: 264
- Зарегистрирован: 02 апр 2015, 22:08
- Награды: 1
- Откуда: Івано-Франківськ
- Зовут: Ігор Ігорович
- Благодарил (а): 365 раз
- Поблагодарили: 928 раз
Для грибоводів початківців
Цитрусоводи, як олігархи - всі кутки зеленню забиті, а їм все мало... і мало ..."
-
Igor.ua
- Местный
- Сообщения: 264
- Зарегистрирован: 02 апр 2015, 22:08
- Награды: 1
- Откуда: Івано-Франківськ
- Зовут: Ігор Ігорович
- Благодарил (а): 365 раз
- Поблагодарили: 928 раз
Re: Для грибоводів початківців
Технологія і термінологія
У грибоводстві застосовуються дві технології вирощування: екстенсивна і інтенсивна
Екстенсивна технологія поширена в Німеччині, Італії, Франції, країнах Азії. Під цією технологією мається на увазі культивація грибів в умовах, які є природними для них, тобто, на деревині листяних порід. Ця технологія не застосовується для комерційного вирощування, а тільки для вирощування грибів в домашніх умовах. Для цієї технології характерний сезонний характер (врожайність припадає на осінньо-весняний період), також вона залежить від природних кліматичних умов. Однак, при екстенсивної технології витрати зведені до мінімуму, також не потрібні спеціальні знання і навички.
Інтенсивна технологія - вирощування на спеціальних блоках, які складаються з субстрату і зернового міцелію. Блоки встановлюються в приміщення, в яких підтримуються постійні параметри мікроклімату, вологість, температура, вуглекислий газ, швидкість вентилювання.
Міцелій(Грибниця) - вегетативне тіло гриба, складається з тонких розгалужених ниток (гіфів), діаметром 1,5—10 мкм. Розвивається зазвичай всередині субстрату, а також на його поверхні. Тобто міцелій це як вегетативне насіння гриба. Міцелій - це живий організм, якому для росту і життєдіяльності необхідне живлення. Як джерело такого харчування виступає носій, на якому вирощують міцелій - зерно або дерев'яні палички.
Спора (від грец. σπορα — «насіння») в біології — репродуктивна структура, пристосована для поширення і виживання в неактивному стані протягом довгого періоду часу за несприятливими умовами. Спори формують частину життєвого циклу багатьох рослин, грибів, деяких бактерій та найпростіших. Спори грибів призначені для розмноження. Вони являють собою одну або кілька клітин, що мають мікроскопічні розміри - від 1 до 100 мк. Спори більшості видів грибів містять вкрай мало поживних речовин, рідкісні з них виживають і, потрапивши в сприятливі умови, проростають, даючи початок міцелію молодого гриба. Але загибель більшості спор компенсується формуванням їх величезної безлічі.
Гриб — розмовно-побутова назва плодових тіл грибів — макроміцетів. Згідно з сучасними науковими уявленнями, гриби виокремлюють у самостійне царство живої природи — лат. Fungi. З практичної точки зору розрізняють їстівні, неїстівні та отруйні гриби. «Грибом» називають також драглисту масу, що складається з різних мікроорганізмів, переважно дріжджових грибків ( сахароміцетів) і молочнокислих бактерій, які використовуються для отримання напоїв шляхом зброджування, наприклад, чайний гриб, кефірний гриб.
Гриби є продуктом харчування, які знаходяться практично на одному рівні з м'ясом, овочами і фруктами по харчової цінності. У деяких країнах гриби були основним продуктом під час постів. Гриби в народі по праву називають «лісовим м'ясом»
Самі по собі гриби дуже корисні для організму. Вони протистоять багатьом хворобам, інфекцій і вірусів. Гриби сприятливо позначаються на серцеву діяльність, обмін речовин. Гриби містять білки і вуглеводи, амінокислоти, антиоксиданти, вітаміни групи В, С, Е, Рх, провітамін D, фосфор, калій, цинк, залізо, кальцій, йод.
Відсоток вмісту жирів у грибах дуже низький, вони низькокалорійні – це робить їх популярними в дієтичному харчуванні. Через вміст білка гриби користуються популярністю і у вегетаріанців.
Гриби присутні у всіх біологічних нішах – в воді, на суші і в повітрі. Вони відіграють важливу роль у біосфері, розкладаючи всілякі органічні матеріали. Багато видів грибів активно використовуються людиною в харчових, господарських та медичних цілях.
Мікориза (грец. μύκης — гриб і ρίζα — корінь) — симбіотичне співжиття гриба з рослиною. Зазвичай таке співжиття реалізується через корінь, але в деяких випадках мікориза утворюється і з іншими частинами рослини. У мікоризній взаємодії міцелій гриба колонізує корені чи інші органи рослини-хазяїна внутрішньо або зовнішньоклітинно.
Отже саме тому, більшу частину грибів ми не можемо вирощувати штучно, це співжиття мікоризних грибів тісно пов'язане в природі, тому труфеля, білі гриби та інші..., рости вдома небудуть!
У грибоводстві застосовуються дві технології вирощування: екстенсивна і інтенсивна
Екстенсивна технологія поширена в Німеччині, Італії, Франції, країнах Азії. Під цією технологією мається на увазі культивація грибів в умовах, які є природними для них, тобто, на деревині листяних порід. Ця технологія не застосовується для комерційного вирощування, а тільки для вирощування грибів в домашніх умовах. Для цієї технології характерний сезонний характер (врожайність припадає на осінньо-весняний період), також вона залежить від природних кліматичних умов. Однак, при екстенсивної технології витрати зведені до мінімуму, також не потрібні спеціальні знання і навички.
Інтенсивна технологія - вирощування на спеціальних блоках, які складаються з субстрату і зернового міцелію. Блоки встановлюються в приміщення, в яких підтримуються постійні параметри мікроклімату, вологість, температура, вуглекислий газ, швидкість вентилювання.
Міцелій(Грибниця) - вегетативне тіло гриба, складається з тонких розгалужених ниток (гіфів), діаметром 1,5—10 мкм. Розвивається зазвичай всередині субстрату, а також на його поверхні. Тобто міцелій це як вегетативне насіння гриба. Міцелій - це живий організм, якому для росту і життєдіяльності необхідне живлення. Як джерело такого харчування виступає носій, на якому вирощують міцелій - зерно або дерев'яні палички.
Спора (від грец. σπορα — «насіння») в біології — репродуктивна структура, пристосована для поширення і виживання в неактивному стані протягом довгого періоду часу за несприятливими умовами. Спори формують частину життєвого циклу багатьох рослин, грибів, деяких бактерій та найпростіших. Спори грибів призначені для розмноження. Вони являють собою одну або кілька клітин, що мають мікроскопічні розміри - від 1 до 100 мк. Спори більшості видів грибів містять вкрай мало поживних речовин, рідкісні з них виживають і, потрапивши в сприятливі умови, проростають, даючи початок міцелію молодого гриба. Але загибель більшості спор компенсується формуванням їх величезної безлічі.
Гриб — розмовно-побутова назва плодових тіл грибів — макроміцетів. Згідно з сучасними науковими уявленнями, гриби виокремлюють у самостійне царство живої природи — лат. Fungi. З практичної точки зору розрізняють їстівні, неїстівні та отруйні гриби. «Грибом» називають також драглисту масу, що складається з різних мікроорганізмів, переважно дріжджових грибків ( сахароміцетів) і молочнокислих бактерій, які використовуються для отримання напоїв шляхом зброджування, наприклад, чайний гриб, кефірний гриб.
Гриби є продуктом харчування, які знаходяться практично на одному рівні з м'ясом, овочами і фруктами по харчової цінності. У деяких країнах гриби були основним продуктом під час постів. Гриби в народі по праву називають «лісовим м'ясом»
Самі по собі гриби дуже корисні для організму. Вони протистоять багатьом хворобам, інфекцій і вірусів. Гриби сприятливо позначаються на серцеву діяльність, обмін речовин. Гриби містять білки і вуглеводи, амінокислоти, антиоксиданти, вітаміни групи В, С, Е, Рх, провітамін D, фосфор, калій, цинк, залізо, кальцій, йод.
Відсоток вмісту жирів у грибах дуже низький, вони низькокалорійні – це робить їх популярними в дієтичному харчуванні. Через вміст білка гриби користуються популярністю і у вегетаріанців.
Гриби присутні у всіх біологічних нішах – в воді, на суші і в повітрі. Вони відіграють важливу роль у біосфері, розкладаючи всілякі органічні матеріали. Багато видів грибів активно використовуються людиною в харчових, господарських та медичних цілях.
Мікориза (грец. μύκης — гриб і ρίζα — корінь) — симбіотичне співжиття гриба з рослиною. Зазвичай таке співжиття реалізується через корінь, але в деяких випадках мікориза утворюється і з іншими частинами рослини. У мікоризній взаємодії міцелій гриба колонізує корені чи інші органи рослини-хазяїна внутрішньо або зовнішньоклітинно.
Отже саме тому, більшу частину грибів ми не можемо вирощувати штучно, це співжиття мікоризних грибів тісно пов'язане в природі, тому труфеля, білі гриби та інші..., рости вдома небудуть!
Цитрусоводи, як олігархи - всі кутки зеленню забиті, а їм все мало... і мало ..."
-
Igor.ua
- Местный
- Сообщения: 264
- Зарегистрирован: 02 апр 2015, 22:08
- Награды: 1
- Откуда: Івано-Франківськ
- Зовут: Ігор Ігорович
- Благодарил (а): 365 раз
- Поблагодарили: 928 раз
Re: Для грибоводів початківців
-
Последний раз редактировалось Igor.ua 25 май 2017, 10:09, всего редактировалось 2 раза.
Цитрусоводи, як олігархи - всі кутки зеленню забиті, а їм все мало... і мало ..."
-
gardener
- Местный
- Сообщения: 641
- Зарегистрирован: 22 дек 2014, 12:22
- Награды: 1
- Откуда: Хмельницкая область
- Зовут: Николай
- Благодарил (а): 513 раз
- Поблагодарили: 873 раза
Re: Для грибоводів початківців
Я колись давно вирощував гливу в пакетах з соломою Але щось закинув те діло. Та кожного року, перед Миколаєм, йду в старий плодовий сад, там вони на горіхах ростуть. Правда вже не тільки я один їх збираю.
-
- Сообщения: 47
- Зарегистрирован: 10 мар 2015, 20:19
- Откуда: Херсон
- Зовут: Наташа
- Благодарил (а): 38 раз
- Поблагодарили: 19 раз
Re: Для грибоводів початківців
А можно ли поподробнее про вешенки в мешках? Как-то попала на фирму, которая выращивала грибы на продажу и заодно продавали желающим мешки с посевом. Так там технолог мне объяснил, что в ванной выращивать не смогу, так как там нет движения воздуха, а на улице не смогу, так как там сухой для них воздух. Так и не купила мешок, теперь жалею, что не попробовала. Расскажите, пожалуйста, где выращивали и что из этого получилось.
-
ivan3103
- Супермодератор
- Сообщения: 1177
- Зарегистрирован: 16 дек 2014, 15:18
- Награды: 4
- Откуда: Новая Каховка
- Зовут: Иван Кузнецов
- Благодарил (а): 589 раз
- Поблагодарили: 3232 раза
Re: Для грибоводів початківців
У меня родители когда то, выращивали такие вешенки в мешка просто в кладовке, точно помню что нужно было часто опрыскивать водой, правда удалось собрать лишь один урожай.
-
- Сообщения: 47
- Зарегистрирован: 10 мар 2015, 20:19
- Откуда: Херсон
- Зовут: Наташа
- Благодарил (а): 38 раз
- Поблагодарили: 19 раз
Re: Для грибоводів початківців
Вань, спасибо. А после сбора урожая мешки сразу выбросили, или подождали следующего сезона?
-
Igor.ua
- Местный
- Сообщения: 264
- Зарегистрирован: 02 апр 2015, 22:08
- Награды: 1
- Откуда: Івано-Франківськ
- Зовут: Ігор Ігорович
- Благодарил (а): 365 раз
- Поблагодарили: 928 раз
Re: Для грибоводів початківців
У кожного грибника початківця є свої цілі, комусь достатньо просто виростити гриби для себе, а хтось планує збирати великі урожаї і мати з цього прибуток. Особисто я хочу отримати посівний матеріал, різних екзотичних грибів і зроби резервні копії на різних поживних середовищах, і поділитися досвідом. Щоб далі почати тему про міцелій покажу кілька цікавих картинок з інтернету, тут згадували про гливу(вешенку) в пакетах, мішках, блоках, субстратах… Наш народ винахідливий вже придумали міні грибні набори, залишається поставити на кухні зробити отвір і зволожувати його. Також було цікаво побачити як вирощують шампійони на вікні в горшках так як це робимо ми з цитрусовими . Можливо все головне бажання.
Цитрусоводи, як олігархи - всі кутки зеленню забиті, а їм все мало... і мало ..."
-
Igor.ua
- Местный
- Сообщения: 264
- Зарегистрирован: 02 апр 2015, 22:08
- Награды: 1
- Откуда: Івано-Франківськ
- Зовут: Ігор Ігорович
- Благодарил (а): 365 раз
- Поблагодарили: 928 раз
Re: Для грибоводів початківців
Міцелій, де взяти і що з ним робити?
Щоб виростити гриби спочатку потрібно дістати цей біологічний організм, посівний матеріал а точніше (міцелій, споровий відбиток або клітинну культуру) У наш час все це можна купити, але є свої нюанси. Також можна піти довгим шляхом і спробувати отримати спори а пізніше уже готовий міцелій з гриба купленого на ринку, або знайденого у лісі.
Для новачків я рекомендую спочатку купити готовий міцелій, а вже коли відпрацюєте технологію, виростете власні гриби можете спробувати робити свій власний посівний матеріал.
Зараз пропонують різні варіанти посівного матеріалу, міцелій на зерні, міцелій на палочках, споровий відбиток, або клітинну культуру в шприці флаконі. На початку краще брати на зерні або на палочках це вже вирішуйте самі.
У грибоводстві головне СТЕРИЛЬНІСТЬ! Одна помилка, може згубити всі старання. Зазвичай такі помилки - це зараження субстратів інфекцією, або іншими патогенними грибами(зелена або чорна пліснява). Приблизно у мене це виглядало так:
Тому тут як із прививками цитрусових, потрібно робити кілька дублів і серед N-ї кількості браку получиться отримати культуру для подальших експериментів .
І кілька слів про споровий відбиток – це спори гриба відбиті на певному матеріалі, що отримується з плодового тіла для дослідження і подальшої культивації. Хто бажає може попробувати отримати такий відбиток із шампіньйона. Зараз достатньо інформації, тому описувати весь процес і немає сенсу, а технологію посіву і іншу цікаву інформацію, можете дізнатися із цього відео
Щоб виростити гриби спочатку потрібно дістати цей біологічний організм, посівний матеріал а точніше (міцелій, споровий відбиток або клітинну культуру) У наш час все це можна купити, але є свої нюанси. Також можна піти довгим шляхом і спробувати отримати спори а пізніше уже готовий міцелій з гриба купленого на ринку, або знайденого у лісі.
Для новачків я рекомендую спочатку купити готовий міцелій, а вже коли відпрацюєте технологію, виростете власні гриби можете спробувати робити свій власний посівний матеріал.
Зараз пропонують різні варіанти посівного матеріалу, міцелій на зерні, міцелій на палочках, споровий відбиток, або клітинну культуру в шприці флаконі. На початку краще брати на зерні або на палочках це вже вирішуйте самі.
У грибоводстві головне СТЕРИЛЬНІСТЬ! Одна помилка, може згубити всі старання. Зазвичай такі помилки - це зараження субстратів інфекцією, або іншими патогенними грибами(зелена або чорна пліснява). Приблизно у мене це виглядало так:
Тому тут як із прививками цитрусових, потрібно робити кілька дублів і серед N-ї кількості браку получиться отримати культуру для подальших експериментів .
І кілька слів про споровий відбиток – це спори гриба відбиті на певному матеріалі, що отримується з плодового тіла для дослідження і подальшої культивації. Хто бажає може попробувати отримати такий відбиток із шампіньйона. Зараз достатньо інформації, тому описувати весь процес і немає сенсу, а технологію посіву і іншу цікаву інформацію, можете дізнатися із цього відео
Цитрусоводи, як олігархи - всі кутки зеленню забиті, а їм все мало... і мало ..."
-
Igor.ua
- Местный
- Сообщения: 264
- Зарегистрирован: 02 апр 2015, 22:08
- Награды: 1
- Откуда: Івано-Франківськ
- Зовут: Ігор Ігорович
- Благодарил (а): 365 раз
- Поблагодарили: 928 раз
Re: Для грибоводів початківців
Спори шампіньйона в рідкому поживному середовищі
Цитрусоводи, як олігархи - всі кутки зеленню забиті, а їм все мало... і мало ..."
Кто сейчас на конференции
Сейчас этот форум просматривают: нет зарегистрированных пользователей и 14 гостей